Napok óta kapok SPAM-et egy vodafone hálózatból érkező egyéntől. Sajnos kitiltani sem sikerült, mivel nem jelöli SPAM-nek a rendszerem, mindig más IP-t használ, mindig más a feladó, a címzett és tartalom is más, viszont a cél oldal mindig ugyan az. Nagyon bosszantó. Tegnap legalább 50 e-mailt kaptam, ami reklámozza a mediahoszting.com különböző FAKE szolgáltatásait.
Nem igazán szoktam SPAMekkel foglalkozni, mivel max csinálok rá egy szűrőt és el van intézve, de ilyen pofátlan spammerel még nem találkoztam, ezért elhatároztam, hogy utána járok a dolognak és megtudom, hogy ki áll a dolog mögött.
Első kirohanásomra írtam egy levelet a Vodafone-nak, hátha készségesek lesznek, de tévedtem… azt tanácsolták, hogy jelentsem fel, ha akarom.. Köszi!
Tisztelt Patai Úr!
Köszönjük, hogy felkereste ügyfélszolgálatunkat!
Az Ön által tett bejelentésre válaszolva az elektronikus levelezés vagy azzal egyenértékű más egyéni kommunikációs szolgáltatás/eszköz útján kéretlenül kapott elektronikus hirdetések küldői elleni fellépés lehetőségeiről az alábbiakban tájékoztatjuk:
Az elektronikus úton történő reklámozás, hirdetés szabályait részletesen az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény 14. §-a tartalmazza.
E rendelkezések - többek között - előírják, hogy a hirdető a hirdetés kiküldésekor köteles tájékoztatást adni a valós feladó személyéről. Ugyancsak törvényi előírás, hogy a hirdető köteles tájékoztatni a hirdetés címzettjét - a hirdetés küldése során - azon elektronikus levelezési címéről és egyéb elérhetőségéről, ahol a címzett a további hirdetések küldésének megtiltása iránti igényét bejelentheti. Ha a címzett ilyen igényt jelent be, akkor a hirdető köteles a nyilatkozó nevét, elérhetőségeit a nyilvántartásából törölni, és elektronikus hirdetést a továbbiakban a nyilatkozó részére nem küldhet.
A fenti törvényi szintű előírások betartásáért a hirdető (valamint az ő megbízásából eljárók) tartoznak felelősséggel. Az előírások megsértése esetén - ugyanezen törvény 16/A. § (2) bekezdése szerint - a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) jár el.
Nem terheli felelősség ugyanakkor azt az elektronikus hírközlési szolgáltatót (az úgynevezett közvetítő szolgáltatót), amelynek hírközlő hálózatán továbbításra kerülnek a nem kívánt elektronikus levelek és azzal egyenértékű elektronikus üzenetek. A közvetítő szolgáltatónak nincs - így a Vodafone Magyarország Zrt-nek sincs - semmilyen jogszabályi felhatalmazása sem arra, hogy a kéretlen hirdetéseket küldő előfizetői ellen közvetlenül fellépjenek, vagy hogy a kéretlenül hirdetéseket kiküldő előfizetők adatait a hirdetések címzettjeinek kiadhassák.
A közvetítő hírközlési szolgáltatónak egyetlen kötelezettsége - és jogszabályi lehetősége - van az ilyen ügyekben: az eljárni jogosult hatóság (NHH) megkeresése esetén a hatóság részére köteles kiadni a hirdetés küldőjének vagy közzétevőjének elektronikus hírközlési azonosítóját, továbbá az ahhoz tartozó előfizető/igénybe vevő nevét és lakcímét, ha ezek az adatok a közvetítő szolgáltatónál rendelkezésére állnak.
Fentiek alapján azt javasoljuk Önnek, hogy ha az elektronikus hirdető ellen bármilyen eljárást kíván kezdeményezni a fenti törvényi előírások megsértse okán, akkor ne hozzánk, a közvetítő szolgáltató Vodafone Magyarország Zrt-hez, hanem az ilyen ügyekben eljárás lefolytatására törvényben kijelölt és kizárólagos illetékességgel rendelkező Nemzeti Hírközlési Hatósághoz szíveskedjen fordulni.
Szíves megértését köszönjük!
Tisztelettel:
Harmath Adrienn
Vodafone Magyarország zrt.
levelezési csoportVéleménye fontos számunkra, kérjük, juttassa el hozzánk egy rövid kérdőív kitöltésével, amelyet az alábbi linken érhet el. A kérdőív eléréséhez kattintson ide: https://surveys.vodafone.com/ultimatesurvey/Surveys/TakeSurvey.aspx?surveyid=5071
Egyébként a mediahoszting.com egy magánszemély nevén van, bár gyanítom minden a whois-ben látható adat szintén FAKE!
Adatok:
Registrant:
Nemeth Balint
Kover Lajos utca 2
Budapest, Pest 1149
HungaryRegistered through: GoDaddy.com, Inc. (http://www.godaddy.com)
Domain Name: MEDIAHOSZTING.COM
Created on: 08-Oct-08
Expires on: 08-Oct-09
Last Updated on: 08-Oct-08Administrative Contact:
Balint, Nemeth nembalint@vipmail.hu
Kover Lajos utca 2
Budapest, Pest 1149
Hungary
304063293Technical Contact:
Balint, Nemeth nembalint@vipmail.hu
Kover Lajos utca 2
Budapest, Pest 1149
Hungary
304063293Domain servers in listed order:
NS1.NETMASTERS.HU
NS2.NETMASTERS.HU
MINDENKIT ÓVA INTENÉK, HOGY BÁRMIT IS VÁSÁROLJON AZ EMLíTETT OLDALON! Remélem sikerül elérnem, hogy ne üzemeljen sokáig az oldal. Bár gondolom megszüntetni nem tudom.